Johanna Ho

Hongkongist maailma
Johanna Ho

Tema hoogsad ja samas tugevad kavandid tõid talle rahvusvahelise kuulsuse: moelooja Johanna Ho.

Disainerina pidas ta alati oma ülesandeks luua ilusaid asju, et inimesed end hästi tunneksid. Nüüd soovib Hongkongis sündinud naine saavutada aga enamat ja tõsta oma moega teadlikkust jätkusuutlikust ja sotsiaalselt vastutustundlikust kaubandusest.

Johanna Ho mudelid on iga kord nagu reis vastuolude maailma. Õrnad organza-siilud, tüllikihid, volangid ja rüüsid kombineerituna jämedakoelise kudumi ja tugevate struktuuridega, kaunis prantsuse pits ja käsitsi heegeldatud detailid on tasakaalustatud paksu villaga – muretu ja tõsine, lahe ja romantiline, modernne ja retro, kannatamatu ja klassikaline samaaegselt. Vastandlike elementide ühtesulamine jätkub ka kavandite värvimaailmas: õrnad loodustoonid, pastellvärvid, sinine, must ja ereneoon esitlevad end nagu 2012. a sügistalvises kollektsioonis laval külg külje kõrval, rikkumata seejuures suure terviku harmooniat. See on kergete ja tugevate elementide segu, mis annab Ho rõivastele erilise nüansi ja vaimustab rahvusvahelisi moesõpru.

Vajaliku moealase oskusteabe omandas sünnipärane hongkonglanna oma bakalaureuse- ja magistriõpingute ajal kuulsas Londoni kunsti- ja disainikolledžis Central Saint Martins College of Art and Design. Tema lõpukollektsiooni 1997. a tõstis eriti esile tunnustatud, tollane Londoni „The Timesi“ moetoimetaja Iain R. Webb, kes kiitis noort Hod kui ühte aasta paljulubavaimatest tipptalentidest.
Nii hea taganttuulega alustas ta juba varsti tegevust oma kaubamärgi „Johanna Ho“ all. Kohe esimene prêt-à-porter-kollektsioon naistele, mida ta Londoni moenädalal näitas, saavutas täieliku edu. Nii rippusidki näituseesemed vaid veidi aega hiljem ameerika luksuskaubamajas Barneys New York, mis kollektsiooni ära ostis. Järgmine sortiment müüdi umbes 30 rahvusvahelisele juhtivale moe- ja kaubamajale üle maailma, nagu näiteks Via Bus Stop Jaapanis, Myer Austraalias, Browns & Harrods Londonis ja Lane Crawford Hongkongis. Lisandusid eksklusiivsed kollektsioonid kaubamajale Barneys New York Jaapanis ja Tokyo tuntud ostukvartalile Ginza. Tormilised ja töörikkad aastad hapra looja jaoks.

Teist last oodates otsustas ta end säästa ja vahelduseks jälle rohkem elada kui töötada. See oli teatud liiki puhkepaus, mis võimaldas tal oma kaubamärgi suuna üle uuesti järele mõelda. Ja veel midagi oli muutunud: emadus ja armastus oma laste vastu tõid ilmsiks uue vajaduse. Tekkis soov jätta tulevastele põlvedele midagi head, toimida ökoloogiliselt ja sotsiaalselt vastutustundlikult ning äratada oma klientides vastav teadlikkus. Sellest ajast alates on ta suurimaks südameasjaks muuta oma mood samm sammult rohelisemaks – olgu seoses kasutatavate toormaterjalidega või tootmisprotsessiga.
Mõte, mis ka Mielele on üldiselt väga südamelähedane. Seepärast toetas üle maailma tegutsev pere-ettevõte 2011. a suvel Hongkongi luksuskaubamajas Harvey Nichols näitust „Forever Redressed Exhibition“. Ühena kuuest väljapaistvast hiina disainerist kavandas Johanna Ho rõivad, mis valmistati täielikult taaskasutatud teise ringi riietest. Ja ka 2012. a jätkasid mõlemad moeeksperdid oma edukat koostööd. Teemal „The Secret of Beauty“ disainis Ho spetsiaalselt Mielele kaelaräti, mille arv oli piiratud 300 eksemplarile – ja mis oli muidugi Miele seadmetega pestav.

Et ta tunneb end hästi mitte ainult lava taga, vaid ka prožektorivalguses, tõestas sümpaatne hongkonglanna 2010. aastal. Olles žüriiliige tõsielusarjas „Fashion World Talent Awards“, mis on Hiina versioon Ameerika sarjast „Project Runway“ koos Heidi Klumiga, vallutas ta vaatajate ja kandidaatide südamed. Kuid mitte ainult tema ise, ka paljud teised aasia staarid ja kunstnikud nagu Faye Wong või Miriam Yeung usaldavad suurtel esinemistel Ho kavandeid. Kes kord Hiinasse reisib, võib kasutada võimalust osta disaineri loomingut kohapeal – esimene Johanna Ho kauplus avati 2012. aasta mais Woodhouse'is (Tsim Sha Tsui, Hongkong).

Johanna Ho postitab regulaarselt fotosid oma rõivastest, uusimatest saavutustest ja inspiratsiooniallikatest, reisidest ja üritustest oma isiklikus blogis:
https://www.johannaho.com/blogs/blogs

www.johannaho.com

Tekst: Kim Leclaire