Mart Visser

Ajatu elegants
Mart Visser



Ta kuulub Hollandi nõutuimate moedisainerite hulka ja Euroopa moelavad vaimustuvad ta mudelitest. 2012. aastal tähistas „Mart Visser Haute Couture“ 20. juubelit – põhjus pidutseda ja parim motivatsioon üldse.

Sosin käib läbi 1800 kutsutud külalisest koosnevate ridade, kui kunstipäraselt valmistatud, pikavarrukalises valges unistuste pruutkleidis ja pika looriga modell lavale astub. Stiilne mudel on kahtlemata Mart Visseri paljukiidetud 40. kõrgmoe-etenduse haripunkt. Oma juubelikollektsiooni esitluseks valis moelooja ideaalse raami: moenäitusel „Miele Catwalk“ Hollandis Vianenis kohtuvad aastast aastasse rahvusvahelised stiili-insaiderid, trendiloojad ja moeajakirjanikud.
Juba alates kaubamärgi „Mart Visser Haute Couture“ loomisest 1992. aastal tuleb loominguline hollandlane kaks korda aastas välja uue naistekollektsiooniga – ning saab iga kord kiituse ja vaimustuse osaliseks. Oma Amsterdami ateljeega kuulub ta nüüdseks Euroopa nõutuimate moedisainerite hulka. Siin ei ole midagi imestada. Visseri ajatud, kaunid, väga sensuaalsete, kuid ka rangete joontega mudelid kehastavad puhast elegantsi ja naiselikkust – modernsed, mondäänsed, enesekindlad, elukogenud. Olgu pikad, läikivad õhtukleidid lillades, tumesinistes või pronksikarva toonides, nahklisanditega liibuvad kostüümid või kerged must-valged suveunistused – alati on tema mudelitel tugeva isiksuse iseloomulik käekiri.

Visseri eriline stiil paistis juba varem silma kuulsa Kopenhaageni disainikeskuse Saga International Design Centre moeekspertidele. Seepärast kutsusid nad tollase noordisaineri pärast ta Amsterdami Montaigne Fashion Academy lõpetamist enda juurde, et ta teeks magistriõppe nende koolis. Öeldud, tehtud ja otsus oli ilmselt hea: juba oma õpingute ajal ja pärast neid assisteeris Visser mõnda aega tuntud moeloojaid Frans Molenaari Amsterdamis ning Anne Kleini ja Koos van den Akkerti New Yorgis. Vaid 25-aastaselt ja tohutu julgusega otsustas ta siis realiseerida oma suure unistuse ning lõi oma enda kaubamärgi. Et see oli õige samm, selgus hiljemalt ühel seltskonnaüritusel: üks kuulus hollandi näitlejanna ilmus kohale ühes tema mudelitest. Sellest ajast peale läksid asjad pidevalt ülesmäge.

Täna kuuluvad paljud prominentsed hollandlannad kõige erinevamatest ühiskonnaharudest tema truude fännide hulka. Kuid ka naised, kes ei ole alustanud poliitilist karjääri, ei juhi suurkontserni ega teeni oma raha sõubisnessiga, armastavad Visseri kollektsioone, mis nüüdseks hõlmavad muuhulgas ka toidunõusid ja aksessuaare. Sest need on stiilsed, kuid siiski jõukohased, ning need on valmistatud kõrgeimate standardite järgi. Traditsiooniline rätsepakunst ja kvaliteetsed materjalid on kõrgmoelooja jaoks täiesti hädavajalikud. Just seepärast näeb ta kodumasinate tootjas Miele ideaalset partnerit. Luksuslikult valmistatud ja palavalt armastatud pluusid, kleidid, seelikud ja püksid peavad lõppude lõpuks ju võimalikult kaua ilusaks jääma. Nagu küsimise peale tulevad appi Miele pesumasinate ja kuivatite spetsiaalsed programmid.

www.martvisser.com

Tekst: Kim Leclaire