Kerige, et saada rohkem teavet

Kohvimagustoidud

Maiused kohvisõpradele.

Kohv ei ole mõeldud vaid joomiseks! See on ka suurepärane koostisosa oivaliste magustoitude valmistamiseks, nagu kohvimaitseline karamellkreem, krõbedad kohvimaitselised tuille-küpsised või kohviliköör konjaki, tonkaoa ja vanilliga. Kes suudaks neile vastu panna?

Kohv on uskumatult mitmekülgne – see ei ole vaid maitsev jook, vaid sobib ideaalselt ka magustoitude valmistamiseks. Selle kerge mõrusus lisab teie küpsetistesse vürtsi ning pehmendab alkohoolsete jookide tugevat maitset. Kohv sobib suurepäraselt jäätise, marjade, puuviljade ja küpsetistega ning lisab peene maitsenüansi ka paljudele teistele magustoitudele. Jääb järele vaid küsida: miks kõik magustoidud maailmas ei ole tehtud kohvist?

Espresso-straciatella

Kogus: jätkub umbes 1 liitri jäätise valmistamiseks

Koostisosad:

  • 50 g espresso-kohviube
  • 1 vanillikaun
  • 300 ml piima
  • 250 g vahukoort
  • 6 munakollast (keskmise suurusega värsketest mahemunadest)
  • sool
  • 100 g toor-roosuhkrut (saadaval tervisetoidukauplustes)
  • 50 g glükoosisiirupit (vt nõuannet)
  • 3 spl konjakit
  • 80–100 g tumedat kohvišokolaadi (espresso- või mokašokolaad, kakaosisaldusega vähemalt 60%)

 

Valmistamine:

  1. Asetage lai ja lame ahjuplaat või ahjus kasutamiseks sobiv pann ahju ülevalt teisele tasandile ja laske sel ahjus soojeneda. Ahju seaded: kuumus ülevalt ja alt 160 °C.
  2. Purustage kohvioad uhmris, valage pannile ja röstige 13–15 minutit. (Vt järgmist retsepti).
  3. Poolitage vanillikaun pikkupidi ja kraapige seemned välja. Lisage seemned ja tühjaks kraabitud vanillikaun koos piima ja koorega pannil olevatele kohviubadele ja ajage madalal kuumusel keema. Seejärel eemaldage pann kohe pliidilt, katke kinni ja laske segul 15 minutit maitsestuda.
  4. Valage suurde kaussi jääkülm vesi.
  5. Pange teise kaussi (parim valik on kuumakindel, ümara põhjaga segamiskauss) näpuotsatäis soola, toor-roosuhkur, glükoosisiirup ja munakollased ning vahustage segu käsimikseri abil. Asetage kauss keeva veega poti kohale ja jätkake vahustamist, kuni segu on saavutanud koheva tekstuuri. Valage läbi sõela juurde kuuma kohvi ja koore segu, samal ajal pidevalt segades, ning jätkake segu töötlemist käsimikseriga, kuni saadus on meeldivalt kreemjas. Ärge laske segul üle kuumeneda (max 85 °C), kuna see muudab saavutatud konsistentsi taas vedelaks. Pange kauss kohe jääkülma vette ja vahustage kuni kreemi jahtumiseni.
  6. Segage külma maiusesse sisse konjak ja pange jäätisemasinasse külmuma. Hakkige šokolaad, pange see väikesesse kaussi ja sulatage veevannil. Laske sellel kergelt jahtuda. Valage šokolaad aeglaselt peene joana külmunud jäätisesegusse ja segage läbi.
  7. Pange jäätis eelkülmutatud sügavkülmikusse ja hoidke seal kuni serveerimiseni. Jäätise, mis on liiga kõvaks külmunud, võib asetada 10–20 minutiks tavalisse külmikusse, et see enne serveerimist pehmemaks muutuks. Pange maius jäätiselusika või vette kastetud teelusika abil serveerimisnõusse ja kaunistage kohvimaitselisse karamellkreemi kastetud puuviljade või krõbedate tuille-küpsistega (vt retsepte).

Näpunäited:

  • Ärge laske veepiiskadel sattuda sulanud šokolaadi sisse, kuna see toimib lahjendajana ja põhjustab šokolaadi kõvastumist.
  • Tellige glükoosisiirup internetist või valmistage see ise järgmisel viisil. Lisage 50 g glükoosi ja sama palju suhkrut 100 ml veele, laske keema tõusta ja hoidke kuumal pliidil, kuni segu on poole võrra kokku keenud. Laske jahtuda. Kasutamata jäänud siirupi saab panna keeratava kaanega purki – see säilib nii kaua. Kõvaks muutunud siirup on võimalik taas vedelaks muuta, asetades selle sooja veevanni.
  • Ülejäänud tuille-küpsised serveerige koos jäätisega näksimiseks.

Krõbedad kohvimaitselised tuille-küpsised

Koostisosad:

  • 1 pakk vanillisuhkrut
  • 70 g tuhksuhkrut
  • 1 näpuotsatäis soola
  • 75 g jahu (peen valge jahu)
  • 1 portsjon lahustuvat kohvi (2 g)
  • 1 spl jahvatatud mandleid
  • 2 tl peeneks riivitud maheapelsinikoort
  • 1 muna (keskmise suurusega)
  • 80 ml piima
  • 1 silikoonist küpsetuspaber

Valmistamine:

  1. Pange kõik koostisosad kõrgesse kannu, segage saumikseri abil läbi, katke kinni ja jätke segu vähemalt 30 minutiks tahenema. Pange valmis vormid, pika varrega küpsetuslusikas ja tainarull (vt eelmist retsepti).
  2. Eelkuumutage ahi. Ahju seaded: kuumus ülevalt ja alt 160 °C.
  3. Asetage silikoonist küpsetuspaber ahjuplaadile. Kandke tee- või supilusika abil väikesed tainaportsjonid ahjupaberile ja ajage need lusika selja või väikese lameda noa abil võimalikult õhukesteks ringideks laiali. Tainaringid ei kerki, niisiis ei ole tarvidust nende vahele palju ruumi jätta. Mida õhemad ringid te moodustate, seda krõbedamad küpsised saate.
  4. Küpsetage ringe ahju alt teisel tasandil 12–15 minutit, kuni need on äärtest kenasti pruunikaks tõmbunud.
  5. Eemaldage ringid lameda noa abil viivitamata ahjupaberilt. Võite ringid suruda kokku väikesteks koonusteks ja asetada need ühekaupa vormi hoidmiseks klaasidesse jahtuma. Samuti võite need lihtsalt õrnalt kaarjaks vormida, kasutades selleks puulusika käepidet või tainarulli. Jätke küpsised jahtuma ja kõvenema. Jätkake sama ülejäänud tainaseguga.

Näpunäited:

  • Tuille-küpsiseid on võimalik küpsetada vaid silikoonist küpsetuspaberil. Tavaline küpsetuspaber ei ole selleks sobiv, kuna sellest eraldub rasvainet.
  • Silikoonist küpsetuspaberit ei peaks enne kasutamist rasvainega määrima.
  • Tainasegu võib valmistada ka ilma lahustuva kohvita.
  • Koonuste tegemiseks peaks ringide läbimõõt olema 10–12 cm.
  • Tuille-küpsiseid saab vormida vaid siis, kui need on soojad.
  • Jahtunud küpsiseid tuleb enne serveerimist hoida jahedas ja kuivas kohas.

Kohvimaitseline karamellkreem

Kogus: 6

Koostisosad:

  • umbes 200 g marju ja puuvilju (nt vaarikad, maasikad, mustikad, viilutatud aprikoosid jne)
  • 6 spl fariinsuhkrut
  • 1 tass kohvi (u 125 ml)

Valmistamine:

  1. Peske marjad ja puuviljad ning patsutage need köögipaberiga kuivaks.
  2. Pange suhkur väikesele paksupõhjalisele pannile ja soojendage keskmisel kuumusel (7. aste). Keerutage panni õrnade ringjate liigutustega, kui suhkur hakkab äärtest sulama (vt ka nõuandeid glasuuris Morello kirsside retseptist).
  3. Kui panni sisu on sulanud ja kergelt karamellistunud, lisage kohv ja 3–4 supilusikatäit vett. Alandage kuumust ja segage, et suhkur lahustuks. Hoidke pann kaetuna, vältimaks kogu vedeliku aurustumist.
  4. Segage sisse marjad ja puuviljad, kuumutage läbi ning asetage serveerimisalustele. Kuumutage karamelli, kuni saavutate soovitud konsistentsi, ja jagage see seejärel portsjonite vahel laiali. Serveerige.

Kohviliköör konjaki, tonkaoa ja vanilliga

Kogus: jätkub umbes 1,3 liitri joogi valmistamiseks

Koostisosad:

  • 1 vanillikaun ja soovi korral 1–2 lisakauna täidetud pudelitesse lisamiseks
  • 1 tonkauba (vürtsiriiul)
  • 4 rohelist kardemonikauna
  • 450 g suhkrut
  • 70 g jahvatatud kohvi või espressot (80% araabikat, 20% robustat, mitte liiga peenelt jahvatatult)
  • 0,7 l konjakit (või brändit, 40%)

Valmistamine:

  1. Poolitage vanillikaun pikkupidi, hakkige koos tonkaoa ja kardemonikaunadega peeneks ning ajage koos suhkru ja 500 ml veega keema. Kuumutage madalal kuumusel, kuni suhkur on lahustunud.
  2. Segage sisse kohv, katke kinni ja jätke jahtuma. Lisage konjak, katke kinni ja jätke 3–4 tunniks maitsestuma, segades jooki puhta lusikaga kord päevas.
  3. Valage liköör läbi köögirätikuga vooderdatud sõela, villige pudelitesse ja laske enne serveerimist vähemalt kolm nädalat seista.

Näpunäited:

  • Jämedamalt jahvatatud kohvi kasutamine muudab viimase filtreerimisetapi lihtsamaks.
  • Väikestesse pudelitesse valatud liköör on suurepärane kingitus.
  • Võite likööri pakkuda ka väikeseks magustoiduks, serveerituna vähese vahukoorega.
  • Kasutage kohvilikööri magustoitudele peale valamiseks (nt vanillipudingule, karamellkreemile, jäätisele või väikestele koogikestele).

Tekst: Regine Smith Thyme
Toidudisain: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Kujundus: Katrin Heinatz
Fotod: © Wolfgang Kowall