Kerige, et saada rohkem teavet

Merikoger ürdikastmes

Kiire ja lihtne retsept kalasõpradele.

Merikoger, tuntud ka kui doraado, on Vahemere kala, mida on toiduks tarbitud juba muistsetest aegadest saati. See maitseb eriti hästi aurutatult.

Merikoger on üks Vahemere kõige hinnatumaid kalu. Seda on võimalik püüda kogu aasta ringselt, kuid see maitseb kõige paremini juulist oktoobrini. Seda kala iseloomustavad kuldsed tähnid põskedel ja kuldne vööt silmade kohal, mistõttu tuntakse seda ka kuld-merikogrena. Tänu oma tugevatele hammastele, mis meenutavad veidi küüliku hambaid, on ta isegi võimeline hammustama katki rannakarpide ja krabide kõva kooriku. Merikogre liha sisaldab vähe rasvu, kuid rikkalikult valke ning väärtuslikke mineraale, sealhulgas magneesiumi, kaltsiumi, fosforit ja joodi.  

Merikokre ostes veenduge, et kala silmad on säravad ja selle lõpused on veel niisked. Mida selgem on kuldne vööt selle otsmikul, seda värskem kala on. Ja kas teadsite, et kõik merikogred on sündides isased? Alles kahe- või kolmeaastaselt nende suguorganid taanduvad ja nad muutuvad emasteks isenditeks.

Valmistamisaeg: 55 minutit
Ettevalmistamisaeg: 20 minutit
Küpsetusaeg: 35 minutit

Kogus: 4

Koostisosad:

  • 4 x 400 g merikogre fileed
  • 40 ml oliiviõli
  • sool
  • pipar
  • 30 g võid
  • 20 g jahu
  • 4 spl valget veini
  • 375 ml puljongit
  • 100 ml koort
  • 1½ spl hakitud peterselli
  • suhkur
  • 2 sidrunit

Vajalikud köögitarbed: küpsetuspintsel, Miele mitmeotstarbeline küpsetamisalus, kastrul, vispel, nuga, lõikelaud

Valmistamine:

  1. Maitsestage kala soola ja pipraga, pintseldage õliga üle ja asetage mitmeotstarbelisele küpsetamisalusele.
  2. Valige automaatprogramm A10 „Merikoger“ ja pange kala eelsoojendatud ahju. Vee kogus: ligikaudu 100 ml, tase 2. Programmi pikkus: 25-35 minutit.
  3. Kuumutage või ja lisage sellele jahu. Lisage tasapisi väikeste kogustena puljong ja ajage keema. Valage juurde koor ning ürdid. Lisage maitse järgi soola, pipart ja suhkrut. 
  4. Serveerige pooleks lõigatud sidruniga kaunistatud eelsoojendatud taldrikutelt või vaagnatelt. Pakkuge kastet eraldi nõus. 

Näpunäide! Võite kala ka aurutada. Valige lihtsalt järgmine ahjuseadistus. Funktsioon: niiskusküpsetamine Moisture Plus, arv/auru väljumise liik: 1; temperatuur 190-200 °C + eelsoojendamine, vee kogus: ligikaudu 100 ml, tase: 2; 1. Auru väljumine: 15 minutit pärast küpsetamise algust, küpsetusaeg: 25-35 minutit

Foto: © Miele