Kerige, et saada rohkem teavet

Ratatouille

Värviline kaaslane maitsetest tulvil kala kõrvale.

Nice’ist pärit ratatouille on Prantsuse provansi köögi traditsiooniline element, ent tänapäeval on selle toidu erinevad variandid levinud kogu Euroopas. Antud retsept sobib eriti hästi merikogre kõrvale.

Kunagi arvati, et ratatouille on vaeste inimeste toit. Vaesed küpsetasid tundide kaupa oma muust toidust ülejäänud köögivilju ja vahel leidsid oma tee potti ka taimsed jäätmed. Toit on pärit Nice’i ümbritsevast Provence’i köögist ja selle juured peegelduvad ka toidu nimes: „rata“ tähendab lobi või ninaesist ning „touille“ tähendab segamist. Seega on ratatouille tähendus sõna otseses mõttes „segatud toit“, mida hoitakse aeglasel tulel ja küpsetatakse tunde. Kuid ärge laske sellel end heidutada. Tänapäeval on ratatouille kogu Euroopas väga populaarne ja see toit on leidnud oma tee isegi maailmakuulsate tippkokkade köökidesse. Põhimõtteliselt koosneb see sibulast, küüslaugust, paprikast, tomatist ja tihti ka baklažaanist, kuid koostisosad võivad olla vägagi erinevad, kuna toit on sedavõrd laialt levinud. Kuid kõiki neid erinevaid variante seob üks põhimõte: ratatouille’d peetakse äärmiselt tervislikuks toiduks, kuna see sisaldab rohkelt köögivilju ja on kergesti seeditav.

Valmistamisaeg: 70 minutit

Ettevalmistamisaeg: 30 minutit

Küpsetamisaeg: 40 minutit

 

Kogus: 2

Koostisosad:

  • 1 punane paprika
  • 1 kollane paprika
  • pool suvikõrvitsat
  • 6 kirsstomatit
  • 6 seent
  • 1 šalottsibul
  • 2 küüslauguküünt
  • ½ tl tüümianilehti
  • 1 tl basiilikut
  • 1 tl meresoola
  • ½ tl musta pipart
  • 2 spl oliiviõli
  • 2 rosmariinioksa

Vajalikud köögitarbed: nuga, lõikelaud, vaakumkott

Valmistamine:

  1. Peske köögiviljad ja vajadusel koorige. Hakkige korrapärasteks suupärasteks tükkideks.
  2. Tükeldage šalottsibul peeneks, segage kokku küüslaugu, maitseainete ja ürtidega ning lisage köögiviljadele.
  3. Pange kõik vaakumkotti ja sulgege kott hermeetiliselt vaakummasina abil, kasutades seadistust 3.
  4. Seadke ahi sous-vide-funktsioonile ja küpsetage toitu auruahjus alt teisel tasandil 65 °C juures 40 minutit.
  5. Võtke toit vaakumkotist välja, jaotage taldrikutele ja kaunistage rosmariinioksakestega.

Näpunäide: sobib ideaalselt maitseküllase kala kõrvale.

Foto: © AdobeStock