Kerige, et saada rohkem teavet

Tere tulemast külla!

Külaliste vastuvõtmine on suur zen- ja võõrustamiskunst. Anname teile kaheksa head nõuannet, kuidas olla rahulik peokorraldaja.

Üks meeldivamaid viise näitamaks, et hindate kedagi väga kõrgelt, on need inimesed oma koju õhtusöögile kutsuda. Järgnevalt leiate kaheksa nõuannet, mis aitavad nii teil kui ka teie külalistel veeta pingevaba õhtu.

1. Laske õhtul vabalt ja iseenesest kulgeda

Meeldiva õhtu eeltingimuseks on rahulik võõrustaja. Isegi kui saate ettevalmistused tehtud enne, kui külalised saabuvad, võtke seda vaba aega osana õhtust – kuulake oma lemmikmuusikat ja nautige klaasi head veini. Külalised ei tunne end oodatuna, kui avate neile ukse, näos pinge ja väsimus. Pärast õhtusööki nautige koos külalistega digestiivi ja ärge kiirustage nõusid pesema ega hakake oma külaliste tagant käsitolmuimejaga toidujääke puhastama.

2. Uurige oma külalistelt, kas on teatud toite, mida nad ei söö

Kellelgi on pähkliallergia või fruktoositalumatus või äkki on keegi taimetoitlane? Kuidas olla kindel, millist toitu inimestele pakkuda, ilma nende elu ohtu seadmata, või vähemalt vältida nende ebamugavasse olukorda asetamist, kui keegi külalistest on sunnitud oma toidus kahvliga sorkima, et talle potentsiaalselt ohtlikke toiduaineid söögist eemaldada? Alati on targem oma külalistelt juba varem uurida, kas on toiduaineid, mida nad ei söö või ei saa süüa, nii et saate neile pakkuda teist toitu.

3. Ärge üle pingutage

Jätke meelde, et enamik külastajaid eelistab oma võõrustajaga pigem meeldivat vestlust pidada kui näha teda 8-käigulise gurmeeõhtusöögiga end kurnamas. Ärge minge liiale ja tooge lauale kvaliteetsest toorainest valmistatud lihtsad toidud.

4. Ärge vabandustega liiale minge

Kõik võõrustajad kipuvad külaliste saabudes neid vabandustega üle külvama. Mangopüree on liiga vedel, oleksin pidanud ikka kalast luud eemaldama, aperatiivi nautimise terrassil võiks olla veidi soojem. Inimesed kritiseerivad enda tehtut, et tagada külaliste rahulolu – kuid tegelikult võib see neid hoopis ärritada. Teie külalised ei oleks iialgi kõiki neid puudusi märganud, kui te ise neile tähelepanu ei oleks juhtinud!

5. Olge valmis, et mõned külalised võivad hilineda

Hilinejad on paratamatud, nii et oodake 45 minutit enne toidu serveerimist. Samal ajal lõbustage õigel ajal saabunud külalisi, pakkudes neile hõrgutavaid kanapeesid, näiteks röstitud nupsusaiu kitsejuustuga või soolaseid pralineesid paprikatartariga.

6. Laske oma külalistel lõõgastuda

Võib tunduda muljetavaldav kutsuda oma koju tippkokk ja paluda oma külalistel aidata õhtusööki valmistada. Kuid paljudele võib see olla pinget tekitav – pärast kümmet kibekiiret töötundi kontoris ei pruugi nad suširullimist või küpsetatud terve linnu lahtilõikamist just nautida. Palju parem on lasta neil lihtsalt istuda, klaasi veini nautida ja imetleda köögis tegutsevat kokkamisvõlurit.

7. Pakkuge hooajalist toitu

Loomulikult tahaksime kõik pakkuda võimalikult rikkalikku toitu, kuid palun ärge laske endale teisest maailma nurgast maasikaid lennutada. Hooajalised tooted on alati kõrges hinnas! Hooajatoit on kaunis ja värske ning peaks olema teie esmane valik. Ärge unustage, et külm arbuusisupp maitseb palju paremini suvel kui külmal aastaajal.

8. Varuge sobivaid jooke

Toiduga kaasnevad joogid on täpselt sama olulised kui õhtusöök ise. Alustage õhtut lennukalt, pakkudes head aperatiivi. Miks mitte pakkuda neile, kes hindavad midagi ebatavalist, granaatõunamaitselist rüütlijooki? Rõõmustage ka punase veini nautlejaid, pakkudes neile klaasikese midagi klassikalist, näiteks Amaronet. Kala, mereandide ja valge liha kõrvale on keeruline leida midagi paremat kui legendaarne Cloudy Bay Sauvignon Blanc.

Autor: Lena Schindler
Fotod: © Adobe Stock