Kopenhaagen
Kopenhaagen
Sakslased räägivad, et Prantsusmaal saab elada nagu jumal, kuid tema tunneks end samamoodi koduselt ka Taani pealinnas. See tuleneb laiast valikust kulinaarsetest kõrghetkedest, mida siit leiab, ja samuti selle linna elustandardist.
Maailma õnnelikkuse aruande kohaselt on taanlased kõige õnnelikumad inimesed maailmas. See paistab ehk kõige rohkem silma õndsa rahu poolest, mis iseloomustab Kopenhaagenis ringi liikuvaid elanikke. Eelistatakse jalgrattaid, sest see ju tekitab vähem stressi ja on tervislik. Ärgem unustagem, et linnas on 400 km pikkune teedevõrgustik. Olgu see kuningapere liige, stiletodes naine või linnaametnik, pea iga teine inimene istub oma kaherattalise sõiduki seljas. Paar meetrit parlamendi mitteametliku sööklani Slotskælderen hos Gitte Kik kipuvad nad siiski läbima jala. See hubane traditsiooniline baar ahvatleb külalisi klassikalise Smørrebrødi [Taani lahtised võileivad] küllusliku valikuga. Kõik marineeritud heeringa, muna, krabi või härjakeelega võileivad maitsevad värskelt ja on toitvad. Taani valitsuse asukohas Christiansborgi palees avati hiljuti Tårnet [Torn], kust avanevad panoraamvaated kuninglikule maneežile ja vanalinnale. Asutaja ja peakokk Rasmus Bo Bojesen on kuulus oma keerukate roogade poolest, milles kasutatakse parima kvaliteediga kohalikke saadusi. Hea näide on tema kuulus võileib Shooting Star: kaks merilesta fileed – üks praetud, teine pošeeritud – teralisel rukkileival aed-piimjuure ja siiamarjaga. See lahtine võileib tuletab meile meelde, et Taani kalamehed ja talupidajad tegid algul Smørrebrødi ülejääkidest. Kongens Nytorvi väljakul asuva hotelli D’Angleterre paneb särama valge värvivõõp pärast kauakestnud renoveerimistöid. Selle restoranis Marchal pakutakse hõrke roogi, nagu luudega praetud ning lardo ja rehüdreeritud kartulitega serveeritud merikurat.
Kes oskaks arvata, et Kopenhaageni kõige põnevam kalarestoran asub kunagises lihapakendamiskompleksis, kus väljapoole, ukse kõrvale on asetatud lamamistoolid ja vastuvõtulauaks on lihuniku puupakk. Kødbyens Fiskebari 1000-liitrine akvaarium on aga ajutiselt koduks maitsvatele mereannipalukestele, mis jõuavad peagi külaliste taldrikule. Olenevalt hooajast pakutakse austreid või arktikakrabisid, merluusi või hiidlesta – kõik valmistatud kohapeal ning serveeritud atraktiivselt ürtide ja juurviljadega. „Tunneme oma kala,” ütleb juhataja Anders Selmer, „kasvatame enda oma või ostame selle hoolikalt valitud kasvatajatelt”. Ta jagab oma entusiasmi kvaliteetsete Taani saaduste suhtes René Redzepiga, kelle maailmakuulsas restoranis Noma ta varem töötas. Michelini käsiraamatus aga on hinnatud Põhjamaade köögi praeguseks tippesindajaks restoran Geranium. Rasmus Kofoedi ja Søren Ledeti juhtimisel serveerib restoran iga päev ainult üllatusmenüüd. Kõik koostisained on mahedad, mis tagab kolmetärnilise tipptasemel pidusöögi nii silmadele kui ka maitsemeeltele. Nicolai Nørregaardi restorani Kadeau ilme on veelgi põhjamaisem, sest menüü põhineb Bornholmi kohalikel, nii loodusest pärit kui ka kasvatatud saadustel. Juurviljad, ürdid ja marjad korjatakse võimalikult küpsetena ja need säilitatakse kõrgtehnoloogiliste meetoditega, et saar oleks aasta ringi esindatud Bornholmerbanki 20 eri roaga kunstipäraselt kujundatud taldrikutel.
Kopenhaageni köökides on juba mõnda aega kasvanud mahepõllumajanduslike koostisainete ja säästva tootmise tähtsus. Samal ajal on esile kerkinud kaasaegsed turud, kus müüakse ainult kvaliteetset kaupa. Üks teerajajaid oli 60 letiga Torvehallerne turg. Papirøeni tänavatoidu turul on esindatud peaaegu kogu maailm. Värvikirevalt kaunistatud snäkilettidel müüakse sellistest riikidest nagu Mehhiko, Korea ja Itaalia pärit algupäraseid delikatesse. Enamik neist pakub ka live-muusikat ja hunnitut vaadet sadamale. Siin võid naerusuiselt tellida joogi ja suhelda rõõmsate taanlastega.
Tekst: Kiki Baron
Aadressid
Hotell
D’Angleterre & Restaurant Marchal
Kongens Nytorv 34
tel +45/33 12 00 95
www.lhw.com/dangleterre
Einetamine
Slotskælderen hos Gitte Kik
Fortunstræde 4
tel +45/33 11 15 37
www.slotskaelderen.dk
Tårnet
Christiansborgi palee
tel +45/33 37 31 00
taarnet.dk
Kødbyens Fiskebar
Flæsketorvet 100
tel +45/32 15 56 56
fiskebaren.dk
Geranium
Per Henrik Lings Allé 4
tel +45/69 96 00 20
www.geranium.dk
Noma, Strandgade 93
tel +45/32 96 32 97, noma.dk
Kadeau, Wildersgade 10b
tel +45/33 25 22 23
www.kadeau.dk
Torvehallerne
Frederiksborggade 21
torvehallernekbh.dk
Papirøen
Trangravsvej 14
copenhagenstreetfood.dk