Multikulti maakera kuklapoolel
Multikulti maakera kuklapoolel
Sydney on tohutusuur linn, kus on mitu randa. Kulinaarse naudingu jaoks on linna elanikel ja külastajatel rohkem valikuid kui enamikus maailma linnades.
Suurem jagu turiste võtab kohe suuna ooperimaja ja sadamasilla poole. Tähelepanuväärne on ka Sydneyt ümbritsev meri, kus näeb nii tormavat lainemurdu kui ka vaikset lainetust. Sydney rannad on vapustavad. Kõige muljetavaldavam on Bondi rand, kus täpselt 100 aastat tagasi asutati esimene rannikuvete ohutuse ja päästeasutus Surf Life Saving Australia. Nüüd on neid Sydneys enam kui 70. Maakera kuklapoolel asuval linnal on pakkuda midagi tõesti igale ühiskonnakihile ja maitsele, sest sealne köök on sama multikultuurne kui elanikkond. Linna ärikeskuse paljude pilvelõhkujate vahel kogunevad noored spetsialistid šikkidesse söögikohtadesse. Victoria-aegse arhitektuuriga kaunist Paddingtoni iseloomustavad boheemlased ja geikultuur. Chippendale ehk lühendatult Chippo on kõige trendikam naabruskond, kus arhitekt Jean Nouvel ja vertikaalaedade spetsialist on end ajalukku jäädvustanud ostukeskusega Central Park Mall.
Chippost on pärit Clayton Wells, kes soovis rajada restorani ja tal avanes selleks võimalus, kui kunagises õlletehases avati Old Clare Hotel. Tulemuseks on ajaloolises hoones asuv restoran Automata, mis on Sydneys kuum teema. Clayton kasutab oma toidus parimaid Austraalia toiduaineid ja kohustusliku viiekäigulise menüü peenetes roogades saavad kokku paljude riikide kulinaariatraditsioonid. Näiteks kombineerib ta karuvähklaste sabad ja aurutatud baklažaani XO konjaki ja punase veini äädika kastmega ja natukese avruga kaaviariga. Tema naaber on restoranis Kensington Street Social töötav Michelini tärnidega auhinnatud briti kokk Jason Atherton (Londonis restoranid Pollen Street Social ja City Social). Selles kultuuripärandite nimekirja lisatud tööstushoones on kümne meetri kõrgune lagi ja külalised võivad kokka töötamas näha avatud köögis. Söögiks pakutakse delikatesse, nagu Queenslandi punane krabi külmutatud kurgi-gazpacho ja rabarberiga või Berkshire’i sealiha teravatipulise peakapsa ja naerisega.
Restorani Ester atmosfäär meenutab korraga veinikeldrit ja üliõpilaspubi. Õhkkond on siin pingevaba, teenindus aga kiire. See on väga populaarne ka väljastpoolt Chippot pärit külastajate hulgas ja võib juhtuda, et pead oma korda ootama isegi siis, kui oled juba laua broneerinud. Sarnaselt Automatale on ka siinses menüüs loetletud ainult paar koostisosa, näiteks kalmaar/kartul/nduja (nduja on vürtsikas vorst) või roog, mis koosneb lillkapsast, mandlitest ja piparmündist. Koostisosade suus segunedes saad meeldiva maitseelamuse. Juba ainuüksi eelroog – verivorsti sanga – on nii hea, et seda jääkski sööma. Tegemist on minivõileivaga, mille koostisosad on magus sai ja puuküttega ahjus küpsetatud punane verivorst.
Restoranil Bennelong paistab silma suurepärase sadamavaatega. Sydney ooperimaja ei ole siit küll näha, selleks on parim asukoht kokk Peter Gilmore’i restoranil. Gilmore’i uuendusmeelne toit on nagu teekond läbi Austraalia. Kvaliteetsed koostisosad kogutakse spetsiaalselt valitud farmeritelt, kaluritelt ja tootjatelt ning neist valmistatakse toit hoole ja armastusega.
Mr. Wong on täielik vastand. Restoran asub tagahoovis, ukse taha moodustub järjekord ja rustikaalset elamust pakutakse töökoda meenutavas ruumis. Kantoni toidule on lisatud kaasaegne noot. Suurepärane lõunasöök on näiteks dim sum. Riisijahust pelmeenid täidetakse Wagyu veiseliha ja trühvlitega või pakutakse traditsioonilist xialongbao’d (täidiseks seahakkliha omas mahlas). Dim sumi austajatel ei saa neist kunagi küllalt.
Enne kui 2015. aasta kokaks valitud Brent Savage ja sommeljee Nick Hildebrandt sisse kolisid, elas kollases hoones furoori põhjustanud kunstnike kollektiiv. Nüüd on Yellow (ingl „kollane“) linna parim taimetoidurestoran. Delikaatne looming taldrikutel on pidusöök nii silmadele kui ka maitsemeelele. Siin pakutakse näiteks nuikapsast, enoki seeni ja köögiviljakastet või brokoli pähikuid, amaranti ja herneid.
Kõige originaalsem gastronoomiline kontseptsioon on restoranil The Paddington. Ühel poolel asub baar ja teisel pool avatud köök, mille kohal on kolm meetrilaiust grilli. Siin grillitakse kõike, ka värsket kala, hõrgumat liha ja köögivilju. Lisa sellele käsitööõlu, võimalus suhelda teiste sinu lauas istuvate inimestega ja saadki osa parimast, mida Sydneyl on pakkuda.
Tekst: Kiki Baron
Hotellid
Park Hyatt
7 Hickson Road
The Rocks
Sydney
Tel.: +61/2 92 56 12 34
www.sydney.park.hyatt.com
Old Clare Hotel
1 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 82 77
www.theoldclarehotel.com.au
Restoranid
Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au
Ester
46–52 Meagher Street
Sydney
Tel.: +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au
Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 33
www.kensingtonstreetsocial.com
Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au
Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/mrwong
The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/thepaddington