Unelmate maal
Unelmate maal
Singapur on tuntud erinevate kultuuride sulamina, mida on märgata linnapildis, elustiilis ja eriti köögis. Gastronoomia mitmekesisus on nii ainulaadne nagu kvaliteet.
Danny Lee kannab kummikuid ja kulunud punast põlle. Ta näeb välja nagu aednik, ent esmamulje on petlik: Danny Lee kuulub Singapuri kokanduseliiti, iga taksojuht tunneb tema lokaali Geylangis, madalate majade ja neoontuledega köögikestega malaisialikus linnaosas. Tema kuningriik koosneb tosniast Formica lauast plastiktoolidega, väliselt ei erine Sin Huat Eating House väga teistest piirkonna putkadest.
Tema kalaköök on aga klass omaette: tervenisti kuumtöödeldud riffahven lõhnab kergelt küüslauguselt, väikesed kammkarbid asetsevad fermenteeritud mustade ubade vahel ja vokis hautatud krevetid tulevad lauale musta pipraga kaetult. Enimmüüdud on Crab Bee Hoon ehk lihasse pakitud hiidvähk, mis asetseb riisinuudlipadjal rohelise sibula, ingveri ja tšilliga. Teda süüa on võitlus.
Kes selle üle elab, väljub õnneliku võitjana ja jätab maha laua, mis näeb välja kui lahinguväli. Vähiroog maksab 30–50 eurot, mis on avatud tänavalokaali eine kohta päris suur summa. Kuid Danny Crab on parim selles vähihullus linnas ning paljud gurmaanid seisavad tema lokaali ees järjekorras.
Singapur on tuntud kui unelmate maa – ükskõik kas vaba taeva all tänava ääres süües või gurmeerestoranis reserveeritud laua taga. Viimased on saanud tugeva varustuse
Ainuüksi mõlemas uues kasiinokuurordis Marina Bay Sands ning Resort World Sentosa avati 90 Food Outleti, sealhulgas paljud, mille heaks olid nõus oma nimega alla kirjutama rahvusvaheliselt tunnustatud kokad nagu Joël Robuchon, Guy Savoy, Santi Santamaria, Wolfgang Puck või Justin Quek.
Teoreetiliselt võiks ühes nendest suurejoonelistest viietärnielamus paar päeva veeta, gastronoomilst pakkumist proovida ning vahepeal paar tiiru Baraccat mängida. Kuid oleks kahju, kui ei saaks linna kõiki ainulaadseid valikuid ja eksootilisi nautimusi proovida.
Kes läheb Little Indiasse Tekka Marketile, saab aimu subkontinendi kulinaarsest ulatusest: valikus on värsked mangod, India vürtsisegud, Sri Lankast pärit vähid, aga ka putkad, kus pakutakse vürtsikaid karrisid värskelt küpsetatud Rotiga banaanilehel serveerituna.
Turuhoone renoveeriti ja klimatiseeriti mõne aasta eest, hügieenitingimused olid juba enne seda (nagu kõikjal Singapuris) allpool igasugust arvestust. Selle lähedal saab isegi kell 2 öösel veel sisseoste teha. Mitmekorruseline Mustafa Centre on ööpäevaringselt avatud ning pakub lisaks hiiglaslikule Aasia toiduainete valikule ka kaameraid, potte ja kohvreid.
Singapuris elavad hiinlased, indialased, malaisialased, kes on kaasa toonud oma eripärad, aga ka noored ambitsioonikad peakokad, kes kombineerivad traditsioonilisi roogasid kaasaegse tehnika ja toiduvalmistusmeetoditega. Uue põlvkonna tähtede hulka kuulub ka Benjamin Seck, kes valmistab toitu imeilusas ajaloolises kaubanduskeskuses ning seal oma ema ja vanaema Pernakani retsepte värskendab.
Pernakanid on Singapuri traditsiooniderikkaim kogukond: nad tulid Malaisiast ligi 200 aasta eest, kus juba 15. sajandil olid tekkinud abielud hiinlastest võõrtööliste ja põlisrahvaste naistele vahel. Lokaalis True Blue valmistatakse frititud baklažaani magusas sojakastmes ning klassikalist Ayam Buah Keluaki sidrunheinaga, galganti ja kurkumiga praetud broileritükke koorekastmes mustade pähklitega.
Ka Willin Low väidab, et tema roogades on tunda tema esivanemate Hokkieni köögi juuri. Wild Rocketi menüüs on ka laksa-pesto-linguine hiidkrevettidega. See roog näeb välja nagu itaaliapärane pastaroog pestoga, kuid maitse on sootuks teine. See põhineb laksa lehtedel, mis meenutavad piparmündi, pipra ja koriandri lõhna ja mida kasutatakse kohalikus laksa supis. Maitsev on ka krõbedaks frititud tofukuubik, mis asetseb sajandivanuse pardimuna kollasel ning vasikakoot, mida valmistatakse kui indoneesia Rendangi.
Soojas õhtuhõngus leidub kohe kõrvalt ka öönapsu: hubane baar Wild Oats kuulub restorani juurde, lauad ja toolid seisavad taimede ja kunstiteoste vahel koloniaalvilla hoovis, Singapore Sling kuulub linna parimate kokteilide hulka.
Tekst: Patricia Engelhorn
Aadressid
Hotellid
The Fullerton elegantne luksushotell ajaloolises postijaamas basseiniga ja vaatega Singapuri jõele, 1 Fullerton Square, tel +65 67 33 83 88, www.fullerton.com
The Club Hotel šikk butiikhotell ilusas koloniaalhoones keset Hiinalinna, 28 Ann Siang Road, tel +65 68 08 21 88, www.theclub.com.sg/
Rännukirg kihvt disain, lõbusad toad, ilus asukoht Little Indias, 2 Dickson Road, Singapur 209494, tel +65 63 96 33 22, www.wanderlusthote.com
Restoranid
Sin Huat Eating House, 659/661 Geylang Rd., Lorong 35, tel +65 67 44 97 55
True Blue, 47/49 Armenian Street, tel +65 64 40 04 49, www.truebluecuisine.com/
Wild Rocket, 10 A Upper Wilkie Road, tel +65 63 39 94 48, www.wildrocket.com.sg/
Baar
Wild Oats, 11 Upper Wilkie Road, tel +65 63 36 54 13
Turud
Tekka Market, Serangoon Road/Bukit Timah Road
Mustafa Centre, 145 Syed Alwi Road, tel +65 62 95 58 55, www.mustafa.com.sg/